Nederlanders zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om duurzaam te leven. Het verduurzamen van woningen is hierbij een belangrijke stap en één van de manieren om dit te doen is door zonnepanelen te installeren. In dit artikel bespreken we de voordelen van zonnepanelen voor je woning, waarbij we dieper ingaan op de werking van zonnepanelen, de kosten en opbrengsten en waar je op moet letten bij het installeren van zonnepanelen.

voordelen van zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen werken het best bij direct zonlicht, maar ze werken ook bij bewolkt weer. Het omgezette zonlicht wordt omgezet in gelijkstroom, wat vervolgens wordt omgezet in wisselstroom door middel van een omvormer. Wisselstroom wordt gebruikt om huishoudelijke apparaten te laten werken en stroom te leveren aan het elektriciteitsnet. De voordelen van zonnepanelen voor je woning zijn:

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen voor je woning?

Vermindering van energierekening

Het belangrijkste voordeel van zonnepanelen is dat ze energie opwekken waardoor je minder afhankelijk wordt van energieleveranciers. Hierdoor kun je flink besparen op je energierekening. Je kunt er ook voor kiezen om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, waardoor je geld kunt verdienen met de energie die je opwekt.

Duurzame energie

Door zonnepanelen te installeren, draag je bij aan een duurzamere wereld. Zonne-energie is een schone en hernieuwbare bron van energie en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Hiermee verklein je je eigen ecologische voetafdruk en lever je een bijdrage aan een betere leefomgeving voor toekomstige generaties.

Toename van de waarde van je woning

Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je woning verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een woning met zonnepanelen, omdat dit betekent dat ze minder afhankelijk zijn van energieleveranciers en kunnen besparen op hun energierekening. Dit kan ook een onderscheidende factor zijn in een competitieve woningmarkt. Bovendien zijn zonnepanelen een aantrekkelijke investering omdat ze de woning duurzamer maken.

Lange levensduur en weinig onderhoud

Zonnepanelen hebben geen bewegende onderdelen en zijn ze dus nauwelijks gevoelig voor slijtage. Dit zorgt voor een lange levensduur: ze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Dit betekent dat je gedurende deze tijd kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie zonder dat je veel onderhoud hoeft te plegen. De meeste zonnepanelen hebben een garantie van 10 tot 25 jaar, wat betekent dat je verzekerd bent van een goed werkend systeem.

Waar moet je op letten bij het installeren van zonnepanelen?

Kwaliteit van de panelen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Let bij het kiezen van panelen niet alleen op de prijs, maar vooral ook op de kwaliteit. Je wilt natuurlijk panelen waar jaren tevreden mee kunt zijn. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en garantievoorwaarden van de panelen die je gaat installeren. Kies voor panelen met een hoge efficiëntie en lange garantieperiode om er zeker van te zijn dat je investering zich terugverdient.

Plaatsing van de panelen

Het is belangrijk om de panelen op de juiste manier te plaatsen voor een maximale opbrengst. Zorg ervoor dat de panelen op een plek worden geplaatst waar ze zo veel mogelijk zonlicht opvangen gedurende de dag. Een goede oriëntatie en hellingshoek zijn daarbij essentieel. Zonnepanelen werken het best als ze naar het zuiden gericht zijn en onder een hoek van ongeveer 36 graden geplaatst worden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar eventuele schaduwval op je dak, omdat dit de opbrengst van de panelen kan verminderen.

Installatie

Laat de zonnepanelen installeren door een erkend installateur met ervaring en kennis van zaken. Zo ben je verzekerd van een goede installatie en voorkom je problemen in de toekomst. Het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. 

Vergunningen en regelgeving

 Houd rekening met eventuele vergunningen en regelgeving voor het installeren van zonnepanelen. In sommige gevallen is bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig. Ook zijn er vaak meerdere subsidies beschikbaar. Check dit bij je gemeente voordat je overgaat tot installatie of vraag het aan ons.

Conclusie

Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat ze duurzame energie opwekken en zo besparingen op je energierekening mogelijk maken. Het is belangrijk om bij het installeren van zonnepanelen op de kwaliteit van de panelen, de plaatsing, de installateur en eventuele vergunningen en regelgeving te letten. De installateurs van SENS Consult zijn allemaal gecertificeerd en hebben ruime ervaring in het installeren van zonnepanelen. Ook hebben we gecertificeerde EP-adviseurs die je kunnen informeren over alle regelgeving en subsidies rond zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *