Man die zonnepanelen installeert in Amsterdam

Introductie

Wil je zonnepanelen laten installeren in Amsterdam? Dan is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn en welke initiatieven er zijn om duurzame energie op te wekken. De Gemeente Amsterdam biedt subsidies en regelingen aan om zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren en er zijn diverse lokale installateurs die je kunnen helpen bij het kiezen en installeren van zonnepanelen. Maar ook zijn er energiecoöperaties die Amsterdammers helpen om samen te investeren in zonne-energie en zijn er educatieve programma’s om meer te leren over zonnepanelen en duurzame energie. Lees verder om te ontdekken welke initiatieven er zijn in Amsterdam om zonne-energie te stimuleren.

Inhoud

Regels en vergunningen voor zonnepanelen Amsterdam

Wil je in Amsterdam zonnepanelen installeren? Wees je er dan van bewust dat er regels zijn die je moet naleven en vergunningen kunnen zijn die je moet bezitten. Zeker in de historische stad met zijn karakteristieke architectuur en beschermde stadsgezichten is het belangrijk zonnepanelen op een gepaste en esthetisch verantwoorde manier te integreren. Gelukkig is dat eenvoudiger dan je denkt. De Gemeente Amsterdam stimuleert het gebruik van zonnepanelen bij bewoners, coöperaties, bedrijven en instellingen. 

In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig. Alleen als je pand een monument is, in een beschermd stadsgezicht ligt, of als je een zonneweide wilt aanleggen, moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Op de website van de gemeente Amsterdam kun je via een online kaart nagaan of je huis een monument is. Daar kun je ook achterhalen hoeveel ruimte je hebt voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij een omgevingsvergunning wordt ook beoordeeld of de zonnepanelen voldoen aan redelijke eisen van welstand, wat je kunt vinden in de welstandsnota van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Voor vragen kun je contact opnemen met je stadsdeel.

Als je niet de bezitter bent van het huis waar je zonnepanelen wilt, moet je toestemming vragen aan de eigenaar of erfpachter. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je de vertegenwoordiger van een bewonerscoöperatie bent. Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende mogelijkheden om het eigendomsrecht van je zonnepanelen vast te leggen. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Amsterdam.

Gelukkig zijn er lokale organisaties die je kunnen helpen bij het verkrijgen van informatie over regels en vergunningen voor zonnepanelen in Amsterdam. SENS Consult is daar een specialist in. Je kunt snel en kosteloos aan een professioneel advies komen van een ervaren organisatie door met ons contact op te nemen.

Subsidies en regelingen voor zonnepanelen Amsterdam

De gemeente Amsterdam biedt verschillende subsidies en regelingen aan om zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren. Zo is er bijvoorbeeld een subsidie voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die gezamenlijk willen investeren in zonnepanelen op hun appartementencomplex. Er zijn ook subsidies voor het aardgasvrij maken van vastgoed, het verduurzamen van woningen in Zuidoost, en het plaatsen van zonnepanelen op corporatiedaken.

Als je meer informatie wilt over het verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren, kun je terecht bij het Regionaal Energieloket. Je kunt ook een energiecoach inschakelen voor advies op maat, die je bovendien kan helpen met gratis bespaarproducten. Daarnaast organiseert de gemeente Amsterdam samen met derde partijen regelmatig (inkoop)acties, bijeenkomsten, cursussen en webinars om huizen te verduurzamen.

Wanneer je duurzaam gaat verbouwen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, kun je in aanmerking komen voor korting op de leges voor een omgevingsvergunning. Per project kun je tot maximaal € 25.000,- korting op de leges krijgen. Om deze korting aan te vragen, dien je het Aanvraagformulier duurzaam verbouwen in te vullen en op te sturen samen met de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Verder kunnen bedrijven en instellingen gratis zon- en energieadviezen aanvragen met een begeleidingstraject. Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er verschillende subsidies en leningen, zoals de energielening van Amsterdam met een aantrekkelijke vaste, lage rente en een looptijd van 10 jaar. Door deze financiële ondersteuning wordt het aantrekkelijker voor Amsterdammers om de overstap naar zonne-energie te maken.

Evenementen en voorlichting over zonnepanelen Amsterdam

In Amsterdam zijn er diverse educatieve programma’s en voorlichtingsinitiatieven om inwoners meer te leren over zonnepanelen en duurzame energie. Door deel te nemen aan deze evenementen kun je je kennis vergroten en in contact komen met andere geïnteresseerden in zonne-energie.

Een voorbeeld van een dergelijk initiatief is Duurzaam Amsterdam, een platform dat informatie en advies biedt over duurzaamheid en energiebesparing in de stad. Daarnaast organiseren zij regelmatig workshops en lezingen om Amsterdammers te informeren en te inspireren.

Ook het initiatief voor Energiecoaches Amsterdam is een plek waar je terecht kunt voor meer informatie over zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen. Via dit initiatief kun je een gratis adviesgesprek aanvragen met een onafhankelijke energiecoach. Tijdens het gesprek bespreek je samen met de coach de mogelijkheden voor zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen in je woning.

Daarnaast zijn er in Amsterdam regelmatig evenementen zoals de Duurzame Huizen Route, waar je bij huiseigenaren met zonnepanelen op bezoek kunt gaan om hun ervaringen te horen en hun zonne-installatie te bekijken. Dit is een geweldige manier om meer te leren over zonnepanelen en de praktische aspecten van de installatie.

Voor bewoners en eigenaren van panden in het Rijksbeschermd stadsgezicht Grachtengordel Amsterdam is er een speciaal project, genaamd “Zon op Centrum“. Dit is opgezet om te helpen met het plaatsen van zonnepanelen. Een team helpt je gratis bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. De exacte regels kun je lezen in het ‘Beleidskader toetsing ingrepen en/of herstel Monumenten Amsterdam‘, maar wij raden aan om je plannen te bespreken met een monumentenadviseur van Monumenten en ArcheologieOp deze manier heb je namelijk sneller en gemakkelijker het antwoord dat je zoekt. Ze zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 10.00 uur, via het telefoonnummer 020 251 4900.

Als je hier niet op kunt wachten of diepgaand advies wilt, dan is er ook het professionele advies van SENS Consult. Naast advies over regelgeving, vergunningen, subsidies en andere financieringsmogelijkheden bieden we ook diepgaand labeladvies en verduurzamingsadvies. Hiermee krijg je door gecertificeerde energieprestatieadviseurs advies op maat voor je woning of bedrijfsruimte. Dit helpt je bij het maken van de geïnformeerde beslissingen op het gebied van zonne-energie en verduurzamende maatregelen waardoor je significant je energierekening kunt verlagen.

Energie-initiatieven en energiecoöperaties Amsterdam

Het delen van daken met de buren wordt aangemoedigd door de gemeente Amsterdam, zodat Amsterdammers zonder eigen dak van zonne-energie kunnen profiteren. In Amsterdam zijn er meerdere energie-initiatieven en energiecoöperaties die hierbij helpen. Deze coöperaties zamelen geld in voor zonne-energieprojecten, waarvan ieder lid profiteert. In deze sectie bespreken we deze energiecoöperaties.

Onze Zon Amsterdam

Onze Zon Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen energiecoöperatie Amsterdam Energie en Zonnefabriek, met als doel Amsterdammers te ondersteunen bij de transitie naar zonne-energie. De organisatie helpt dakeigenaren bij het realiseren van gemeenschappelijke zonnedaken, waardoor buurtbewoners kunnen profiteren van duurzame energie zonder zelf te hoeven investeren. Dankzij een subsidieregeling kunnen bewoners tegen lagere kosten deelnemen. Onze Zon Amsterdam installeert zonnepanelen op onbenutte daken en is verantwoordelijk voor de installatie en het beheer ervan. Deelnemers ontvangen gedurende 15 jaar een vergoeding voor de opgewekte energie.

De Zon Corporatie

De Zon Corporatie helpt woningcorporaties in Amsterdam bij het verduurzamen van hun woningbezit door het plaatsen, beheren en vervangen van zonnepanelen en ledverlichting. De diensten omvatten analyse & advies, projectmanagement & realisatie, huurderscommunicatie, financiering (ESCo’s), monitoring, onderhoud & beheer en ledverlichting. De Zon Corporatie zorgt voor zekerheid en service bij het realiseren van duurzame doelstellingen en betrekt en ondersteunt huurders gedurende het hele project.

Zon op Zeeburg

Zon op Zeeburg is een lokale coöperatie in Amsterdam die zich inzet om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken voor en met mensen uit de omgeving. Ze werken aan projecten zoals het Amsterdam Entrepotbrug-project, waar 250 zonnepanelen sinds 2017 duurzame energie opwekken. De coöperatie maakt gebruik van ZonMonitor.nl om de energieproductie en CO2-besparing bij te houden. Deelnemers aan het project profiteren van de opbrengsten via teruggave van de energiebelasting, Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking en/of de verkoop van de opgewekte stroom. Zon op Zeeburg is altijd op zoek naar nieuwe locaties voor projecten en verwelkomt suggesties voor geschikte locaties waar meer dan 100 zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

ZonOpKattenburg

ZonOpKattenburg is een energiecoöperatie opgericht door betrokken bewoners van het Groot Kattenburg complex in Amsterdam. Het doel van de coöperatie is om de leefbaarheid van de woonomgeving te verbeteren door het opwekken van schone, duurzame energie middels zonnepanelen op de daken van het complex. In 2019 zijn er 357 zonnepanelen geïnstalleerd op twee daken, waardoor de bewoners gezamenlijk bijdragen aan een beter milieu en schonere lucht in Amsterdam. Dankzij de Postcoderoosregeling kunnen deelnemers gedurende 15 jaar (een deel van) hun energiebelasting terugkrijgen over de opgewekte zonnestroom.

Weesp Eco Energie

Weesp Eco Energie, onderdeel van Weesp Duurzaam, is een energiecoöperatie gevestigd in Amsterdam, gericht op het collectief opwekken van zonne-energie. De coöperatie biedt elke Weesper, ook zonder geschikt dak, de mogelijkheid om te investeren in zonne-energie. In 2022 zijn de eerste drie daken met 500 zonnepanelen geopend, waardoor 50 huishoudens volledig van duurzame energie worden voorzien. Deelnemers investeren via het platform Weesp Duurzaam in de zonnepanelen en ontvangen jaarlijks een uitkering van de winst via de energiecoöperatie, gedurende maximaal 15 jaar. De verwachte terugverdientijd is korter dan 8 jaar, en deelnemers krijgen gedurende de looptijd maximaal 200% van hun inleg uitgekeerd.

Zuiderlicht

Zuiderlicht is een initiatief van woonbootbewoners aan de Schinkel in Amsterdam, met als doel samen te werken aan een duurzamere en mooiere wereld. Zuiderlicht richt zich op het opwekken van schone energie in en rond Amsterdam, met een focus op lokale daken van scholen, kantoren, woonblokken en sportclubs. Iedereen kan meedoen! Voor slechts €1 word je lid en kun je zelfs zonder eigen dak of geld op de bank investeren en bijdragen aan een betere toekomst. Leden beslissen gezamenlijk over belangrijke zaken en zijn uitgenodigd om mee te denken en hun expertise en tijd te delen.

Samenvattend bieden deze zonnepanelen gemeenschapsprojecten en coöperaties in Amsterdam de mogelijkheid voor inwoners om samen te investeren in en te profiteren van duurzame energie. Door deel te nemen aan dergelijke initiatieven, dragen Amsterdammers bij aan de energietransitie en een duurzamere toekomst voor de stad.

Zonnepanelen installateurs Amsterdam

Er zijn veel lokale zonnepaneel installatiebedrijven en professionals in Amsterdam die je kunnen helpen met het kiezen en installeren van zonnepanelen. Deze bedrijven hebben ervaring met het werken in de unieke stedelijke omgeving van Amsterdam en kunnen je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie. Zoek naar betrouwbare installateurs met goede referenties en vergelijk offertes om het beste aanbod te vinden.

SENS Consult

SENS Consult is een zonnepanelen installateur met een uniek totaalconcept. Je krijgt hierbij zowel advies als uitvoering van de werkzaamheden onder één dak. Dat bespaart een hoop geregel en zorgt voor een soepel en efficiënt proces. Hun deskundige en ervaren vakmensen zorgen voor kwaliteit en aangepaste service. SENS Consult is een bedrijf dat werkt met alleen milieuvriendelijke en niet-giftige materialen. Het bedrijf is bekend om zijn goede klantenservice en zijn toewijding aan duurzaamheid.

Sungevity

Sungevity streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen te laten leven van de zon. Ze bieden zonnepanelen van topkwaliteit en nemen drempels en zorgen weg. Veel klanten zijn tevreden over het aankoopproces, de communicatie en de installatie. Sungevity biedt ook een uitstekende klantenservice en staat bekend om hun vriendelijkheid en professionaliteit. Er zijn echter enkele klachten over de planning en soms over de installatie.

Zonnefabriek

Zonnefabriek focust zich op kwaliteit en innovatie en hebben duizenden huishoudens en bedrijven voorzien van zonnepanelen. Klanten zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit en service van Zonnefabriek, maar sommige klanten melden problemen met bereikbaarheid, communicatie en aangepaste oplossingen voor specifieke situaties.

Lumex

Lumex biedt op maat gemaakte oplossingen voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Met een team van hoogopgeleide en ervaren professionals garanderen ze een snelle installatie binnen 4 weken. Klanten prijzen Lumex om de nette en snelle installatie, scherpe prijzen en goede communicatie. Echter, sommige klanten melden problemen met transparantie in offertes en communicatie vanuit sales.

Greenfocus

Greenfocus biedt op maat gemaakte offertes en begeleiden klanten door het gehele proces van verduurzaming en energiezuiniger maken van gebouwen en organisaties. Klanten zijn tevreden met de snelle service en goede communicatie, maar sommige klanten hebben problemen gehad met de planning en levering van materialen.

Al deze bedrijven bieden zonnepaneelinstallaties in Amsterdam. Om het beste bedrijf voor je situatie te vinden, is het belangrijk om offertes te vergelijken, referenties te controleren en rekening te houden met de specifieke behoeften van je woning of bedrijfspand. Via het Regionaal Energieloket kun je meer informatie vinden over lokale installateurs voor de aanschaf van zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *